't Salland Advies

Nee zeggen, de oplossing tegen stress!

Veel mensen ervaren stress.

Dit kan zijn op het werk, dat het werkplezier is afgenomen of in het dagelijks leven. Druk van buitenaf, jezelf hoge verwachtingen opleggen, hoog verantwoordelijkheidsgevoel  en belemmerende gedachten kunnen daar een oorzaak van zijn. Dat langdurige stress ongezond is, is algemeen bekend.

Gevolgen van stress op het lichaam

Wat wij bij ’t Salland doen is tijdens een intake doorvragen naar de thuissituatie, de werksituatie en de persoonlijkheid. Iets wat regelmatig in deze gesprek naar voren komt is dat iemand veel moeite heeft met nee zeggen. Geen nee durven of kunnen zeggen resulteert vaak in het doen van vervelende klusjes en regeldingen op het werk. De leuke dingen kom je niet meer aan toe, of moeten snel tussendoor gebeuren waardoor het plezier er wel af gaat. Je hoort het wel vaker, nee tegen de ander zeggen is ja tegen jezelf. Op deze manier goed voor jezelf zorgen kan heel veel stress en klachten voorkomen

Verantwoordelijkheidsgevoel

Je verantwoordelijkheidsgevoel is een hele mooie eigenschap, maar het kan ook flink in de weg zitten. Middels verschillende methodes kijken wij samen met je waar jij wel en juist geen invloed op hebt. Als jij je hier heel bewust van bent is het mogelijk om dingen los te laten en meer energie te steken in de dingen waar je wel invloed op hebt.

Belemmerende gedachten spelen hierbij natuurlijk ook een rol. Er kunnen bijvoorbeeld gedachten zijn waardoor jij je werkdruk en onvrede niet bespreekbaar maakt. Of dat jij nieuwe dingen niet oppakt omdat je angst voor het niet goed doen van het nieuwe te groot is. Samen kijken we naar die gedachtes en maken we hiervoor helpende gedachtes. Daarnaast brengen we duidelijk in kaart wat de ideale situatie zou zijn en wat je ervoor moet doen om daar te komen.

Ik ben 16 en ervaar stress

Stress bij jongeren

Stress komt niet alleen voor bij volwassenen. We leven tegenwoordig in een samenleving waar stress veel te veel voorkomt. Ook of misschien juist wel bij jongeren. En als je jong bent herken je de signalen vaak niet of amper (of je herkent ze wel maar hebt geen idee wat je er mee moet doen).  Juist als je jong bent zou je hiermee moeten leren omgaan. Want als je het niet herkent wil niet zeggen dat je geen stress ervaart!

Op jonge leeftijd zijn er al veel ingrijpende keuzes die gemaakt moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan je studie. Gelukkig geen keuze meer die niet omkeerbaar is. Maar toch.. Een jaar (of meerdere) weggooien doet liever niemand toch?

Maar hoe maak je nu wel de juiste keuze voor dat moment, of hoe ga je om met keuzes die achteraf misschien net niet de juiste waren? Allemaal vragen waar ’t Salland je mee kan helpen. Onderzoeken wat je echt wilt. En leren omgaan met stress, want ergens in je leven zal stress een keer om de hoek komen kijken.

Bij ’t Salland krijgen we regelmatig de vraag om te helpen om stress te voorkomen/verminderen. Als je namelijk eenmaal in de cirkel zit kan het lastig zijn om daar zelf uit te stappen. Door inzicht en de oefeningen is het vaak mogelijk om weer stappen te zetten. Stappen om meer werkplezier te creëren waardoor er ook vaak meteen meer rust gecreëerd wordt.
Neem gerust vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Ga terug naar actueel