't Salland Advies

Werken aan zelfvertrouwen

Wat zou het soms heerlijk zijn om geen twijfels of onzekerheid te voelen. Dat je de beschrijving van een nieuwe baan of functie ziet en zonder twijfel kan zeggen: ‘dit kan ik dus ik ga ervoor’. Of dat je een ruimte binnen stapt met onbekenden en je volledig op je gemak gesprekken aangaat en nieuwe vrienden maakt. De realiteit is vaak anders want iedereen is wel eens onzeker of heeft gedachten die je aan het twijfelen brengen. Alleen heeft de één hier van nature meer last van dan de ander. Je eigen zelfbeeld, heeft invloed op jouw onzekerheden en mate van zelfvertrouwen. Daar zit dan ook de sleutel om te werken aan meer zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen en zelfbeeld

Bij zelfvertrouwen gaat om het vertrouwen dat je hebt in je eigen kunnen waarbij je een realistische inschatting kan maken van je kwaliteiten. Die inschatting maak je aan de hand van eerdere ervaringen in het verleden die je hebt opgedaan en het zelfbeeld dat je gecreëerd hebt. Zelfbeeld is het beeld wat je van jezelf hebt. Het zijn gedachten, oordelen en overtuigingen die jij in de loop van je leven over jezelf hebt gemaakt. Je gaat je vaak (onbewust) gedragen naar dat beeld. Dit betekent niet dat dit altijd een realistisch beeld is en dat je ook echt zo bent. Een negatief of laag zelfbeeld kan ontstaan door vervelende of negatieve gebeurtenissen. Er kunnen dan gedachten ontstaan dat je niks kan, waarmee je jezelf naar beneden haalt en onzekerheid ontstaat. Het gevolg is een verminderd zelfvertrouwen. Bij een positief zelfbeeld heb je een goed gevoel over jezelf waardoor je sneller uitdagingen aan durft te gaan. Was je bijvoorbeeld goed in bepaalde taken en moet je dit weer doen? Dan vertrouw je erop dat je dit nu ook goed zal doen.

Werken aan je zelfbeeld

Als je zelf niet overtuigd bent van je eigen kwaliteiten dan zijn complimenten van anderen wel fijn, maar hebben ze te weinig effect om je zelfbeeld compleet te veranderen. Je eigen negatieve gedachten die je in je hoofd vormt, houden een laag of negatief zelfbeeld in stand. Het is dus belangrijk om je eigen gedachten en denkpatronen aan te pakken en je zelfbeeld te verbeteren. Je kunt hierbij kijken welke ervaringen of gebeurtenissen een rol hebben gespeeld die bepaalde gevoelens of gedachten oproepen. Vervolgens kun je inzoomen op die negatieve gevoelens en gedachten en kijken welke gedachten er nodig zijn om het denkbeeld positiever te maken. Door kritisch te evalueren op je negatieve zelfbeeld leer je ook de positieve kwaliteiten van jezelf naar boven te brengen waardoor een realistischer en positiever zelfbeeld ontstaat. Hierdoor krijg je een goed gevoel over jezelf en wordt je zelfvertrouwen vergroot. In het begin zal je veel moeten oefenen om een positiever denkbeeld te vormen gezien je dit waarschijnlijk niet gewend bent. Gelukkig zijn er oefeningen die daarin kunnen ondersteunen.

Hoe kunnen wij van ’t Salland jou helpen?

Middels coaching kunnen wij met jouw onderzoeken tegen welke situatie(s) je aanloopt. Waar komt dit vandaan? Wat wil je hiermee? En welke oefeningen zijn passend? Dit stemmen wij met jou af. Wij luisteren en stellen vragen zodat je zelf aan het denken wordt gezet en de antwoorden of oplossingen vind die bij jou passen. Door onder andere te werken met het inspiratiespel van Peter Gerrickens en Marijke Verstege en het G-Schema komen we jouw negatieve gedachten op het spoor en gaan we oefenen met het vormen van positieve gedachten die je zelfbeeld en zelfvertrouwen vergroten. Het helpt dan ook om inzicht te hebben in de dingen die je goed kan. Het kwaliteitenspel van Peter Gerrickens is hier een goed hulpmiddel bij. Vertrouwen is de basis van een coach traject en hiervoor is het belangrijk dat er een ‘klik’ is tussen jou en de coach. Daarom kun je vrijblijvend om een kennismakingsgesprek vragen om elkaar te leren kennen en om te kijken wat wij voor elkaar kunnen betekenen.

 

Ga terug naar actueel