't Salland Advies

Zelfvertrouwen vergroten

Zelfvertrouwen vergroten door anders om te gaan met je belemmerende gedachten

Belemmerende gedachten en overtuigingen, iedereen heeft ze wel. Vaak heb je het niet eens zelf door en draag je ze al jaren bij je. Gevormd door je omgeving, (kleine) dingen die in je jeugd gebeurd zijn, misschien maar één zin die iemand ooit tegen je gezegd heeft. En soms zijn deze gedachten zo aanwezig dat het de groei en ontwikkeling van een team of individu behoorlijk in de weg kan staan.

Het is tijd om deze keten te doorbreken en het zelfvertrouwen te vergoten.

1. Bewustwording als eerste stap: Het begint met bewustwording. Herken de belemmerende gedachten die je beïnvloeden. Zijn het stemmen uit je verleden, angst voor falen, of de overtuiging dat je niet goed genoeg bent? Erken ze zonder oordeel en noteer ze.
2. Herken en herschrijf: Zodra je ze herkent, kun je er mee aan de slag. Zijn deze gedachten echt waar? Vaak blijken ze overdreven of ongegrond. Herschrijf ze naar positieve, ondersteunende verklaringen. Bijvoorbeeld, vervang “Ik kan dit niet” met “Ik leer en groei door elke ervaring.”
3. Omring jezelf met positiviteit: Creëer een omgeving die positiviteit bevordert. Dit kunnen inspirerende boeken, motiverende citaten, of ondersteunende mensen zijn. Positiviteit heeft de kracht om belemmerende gedachten te overschaduwen.
4. Stel realistische doelen: Belemmerende gedachten doen het heel goed als je doelen heel groot zijn. Breek grote doelen op in kleine, haalbare stappen. Elke kleine overwinning versterkt je zelfvertrouwen en vermindert de kracht van negatieve gedachten.
5. Leer van fouten: Fouten maken is menselijk en een essentieel onderdeel van groei. Zie mislukkingen niet als bewijs van incompetentie, maar als leermomenten. Analyseer, leer en ga verder met vernieuwd zelfvertrouwen.
6. Positieve gedachtes als dagelijkse rituelen: Integreer positieve gedachtes in je dagelijkse routine. Zeg tegen jezelf dat je capabel bent, dat je het waard bent, en dat je groeit. Deze handelingen versterken positieve overtuigingen en je zelfvertrouwen zal groeien.
7. Zoek professionele hulp: Soms zijn belemmerende gedachten diepgeworteld. Zoek hulp! Wij kunnen je begeleiden bij het aanpakken van deze gedachten en het opbouwen van zelfvertrouwen. Neem contact op voor een gratis en vrijblijvende intake om te kijken of we samen iets voor je kunnen doen.

Het is tijd om je zelfvertrouwen te vergroten.

Door bewustwording, positieve herformulering en gerichte actie, kun je een stabiele basis leggen voor een zelfverzekerdere versie van jezelf.
Onthoud: je verdient het om te stralen zonder belemmeringen.

Ga terug naar actueel